روش‌های ساده برای حل مشکلات غذا خوردن کودکان‌در برخی از خانواده‌ها کودکانی هستند که اشتها و میل به خوردن غذا ندارند و مدام به وقت غذا، بهانه‌گیری می‌کنند و همین باعث تشنج و دلواپسی پدران و مادران از وزن فرزندشان می‌شود.

روش‌های ساده برای حل مشکلات غذا خوردن کودکان‌

در این باره «تابناک با تو»، گفت‌وگویی با دکتر محمد بهشتیان انجام داده که در پی می‌آید.
این روانشناس روش‌هایی ساده برای حل مشکلات غذا خوردن کودکان ارایه داده که در ادامه می‌خوانید.

1 ـ در مورد غذایی که قصد دارید طبخ کنید، نظر فرزندتان را بپرسید. اجازه دهید فهرستی از غذاها تهیه ‌و سبزیجات و دسر را خودش انتخاب کند (می‌توانید دو یا سه مورد را پیشنهاد دهید تا او از بینشان یکی را انتخاب نماید.

2 ـ یک روز در ماه یا هفته را «روز انتخاب بچه‌ها» بنامید و اجازه دهید فرزندتان غذای آن روز و ظروف غذاخوری را انتخاب کند، یا تصمیم بگیرد همگی به رستوران بروید. اگر چند فرزند دارید، می‌توانید این برنامه را نوبتی اجرا کنید (یعنی هر ماه برای یکی از بچه ها)، یا از آنها بخواهید با هم در مورد غذا و مکان غذا خوردن تصمیم بگیرند.

3 ـ به سلیقه‌های فرزندتان احترام بگذارید. اگر غذایی را دوست ندارد، سعی کنید مواد آن را به شکلی دیگر طبخ کنید.

4 ـ غذای اصلی را آن قدر نخورید که جایی برای دسر نداشته باشید.

5 ـ  غذا را دهان فرزندتان نگذارید، خصوصا اگر غذایش را نمی‌خورد و مدام سر خوردن غذا با هم بگومگو دارید.

6 ـ اگر غذایی را  که آماده کرده‌اید، دوست ندارد، یک جایگزین مثل برشتوک، بیسکویت ترد، پنیر یا کره بادام زمینی و مربا برایش بیاورید.

روش‌های ساده برای حل مشکلات غذا خوردن کودکان‌

7 ـ وقتی فرزندتان اشتها ندارد، وادارش نکنید غذا بخورد، به ویژه اگر عادت کرده چندین بار صدایش کنید و بعد هم عصبانی شده و او را به زور سر میز بنشانید. فقط زمان صرف غذا را طوری اعلام کنید که او متوجه شود («وقتی فیلم تمام شد، غذا می‌خوریم» یا «ساعت داخل آشپزخانه که زنگ زد، غذا می‌خوریم»). بعد هم طبق برنامه غذا خورده و سفره را جمع کنید (به فرزندتان هم تذکر ندهید). در صورتی که فرزندتان بعد از صرف غذا آمد، به او بگویید که غذا تمام شده و تشویقش کنید وعده بعدی به موقع سر میز حاضر شود؛ «فردا صبح یک صبحانه خوشمزه داریم».

اگر از جر و بحث با فرزندتان به خاطر غذا نخوردن خسته شده‌اید و نمی‌توانید غذای خود را با آرامش بخورید، یا مجبورید برای هر وعده غذا چندین بار صدایش کنید تا بالاخره سر سفره بیاید، از این راه‌کار استفاده کنید. پدر و مادرانی که تنها یک بار از این روش استفاده کرده‌اند، کاملا به نتیجه مطلوب رسیده‌اند و مشکلشان حل شده است. (برخی از والدین برای فرزندشان که از وعده غذا محروم شده بود، کمی میوه یا آب‌ میوه جا گذاشته بودند).

8 ـ فرزندتان را تشویق کنید در خرید مواد غذایی، طبخ غذا و چیدن سفره کمکتان کند.

9 ـ غذا را نوعی مشوق یا ابزار تنبیه کودک ندانید، مخصوصا از شیرینی و شکلات برای انگیزه دادن به فرزندتان یا وادار کردنش به انجام کاری استفاده نکنید.

10 ـ زمانی که کودکتان ناراحت، تنها یا عصبانی است برای خوشحال کردنش از غذا (به خصوص شیرینی و شکلات) استفاده نکنید. غذا را نوعی گول زنک ندانید.

11 ـ به فرزندتان بیاموزید وقتی غذایی را دوست ندارد یا حتی از آن متنفر است، بگوید «متشکرم، نمی‌خورم». (به جای گفتن: «اه، این چیه؟»)

12 ـ وقتی کودکتان می‌گوید: «متشکرم، نمی‌خورم»، به خواسته‌اش احترام بگذارید و با گفتن این که کلی وقت صرف کرده‌اید تا این غذا را درست کنید، یا باید خوشحال باشد که چنین غذایی برای خوردن دارد و خیلی از بچه‌ها در دنیا گرسنه هستند و حسرت این غذا را دارند، او را تحت فشار نگذارید و وادار به خوردن نکنید.

13 ـ هر چند وقت یک بار، غذای مورد علاقه فرزندتان را درست کنید.

14 ـ سعی کنید موقع غذا خوردن، جو خانه آرام و بدون استرس باشد. سر سفره جای سرزنش کردن، سخنرانی، جر و بحث و حل اختلافات نیست. میز غذا را به صحنه نبرد و میدان جنگ تبدیل نکنید.

15 ـ ذائقه ها تغییر می‌کنند و بسیاری از بچه‌ها وقتی بزرگ می‌شوند، جرأت چشیدن طعم های جدید را پیدا کرده و عادات بد غذایی‌شان را به مرور کنار می‌گذارند. صبر داشته باشید.

16 ـ بچه‌هایی مشکلات غذایی (کم خوری، پرخوری و ایراد گرفتن از غذا) ندارند که والدینشان آنها را به خاطر غذا تنبیه نمی‌کنند، مدام وزنشان را به رخشان نمی‌کشند و اصرار ندارند غذا خوردن آنها را کنترل کنند. تشویق کودک به غذا خوردن، پذیرش او و اعتماد به توانایی‌اش در غذا خوردن، در دراز مدت مانع بروز مشکلات مربوط به تغذیه و جر و بحث سر این مسأله می‌شود.